دنان تیژکرک، از سفارش امام صادق (ع) تا خاصیت ضد سرطانی/ دنان تیژکرک را در ایلام بیابید

دنان تیژکرک گیاهی پرسود است که در مناطق مختلف استان ایلام یافت می‌شود، این گیاه به دلیل خاصیت فراوانش مورد توجه امام صادق (ع) نیز قرار گرفته است.

دنان تیژکرک، از سفارش امام صادق (ع) تا خاصیت ضد سرطانی/ دنان تیژکرک را در ایلام بیابید

به گزارش نخستین کنگره ملی گیاهان دارویی و راهکارهای طب ایرانی از ایلام، دنان تیژکرک یا به زبان فارسی خرفه که یک گیاه علفی گوشت دار با برگهای متقابل و گلهایی کوچک و به رنگ زرد بوده نژادهای وحشی آن عموما ساقه‌های گسترده بر روی زمین دارند. پزشکان قدیمی آن را به‌عنوان خنک کننده، ضد اسکوربوت و در استعمال خارجی برگ‌های له شده آن برای گزیدگی مار، دمل و جوش صورت و نیش حشرات مفید می‌دانند. این گیاه در مناطق مختلف استان ایلام یافت شده و دارای خواص فراوان درمانی و دارویی از جمله رفع سوزش مری، سرفه‌های مقاوم و رفع تشنگی نیز مفید بوده است. خرفه، ضدعفونی کننده و رفع کننده اختلالات گوارشی عبدالسلام پیری محقق و پژوهشگر گیاه شناسی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید: «دنان تیژکه ره ک» یا به زبان فارسی خرفه که گیاهی قاشقی با قاعده‌ای باریک و بدون دمبرگ بوده و از خود ساقه، برگ، شیره برگ ساقه و ریشه قابلیت استفاده داشته که مردمان بومی آن را به‌عنوان سبزی و ضد انگل همچنین دفع کننده سنگ کلیه می‌شناسند، این گیاه دارای آب، مواد لعابی، پکتین و مواد چرب است.

وی درباره خواص درمانی گیاه خرفه افزود: ضدعفونی کننده و رفع اختلالات دستگاه گوارش، در دفع سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری، تسکین تب‌های گرم و صفراوی، درمان دیابت کاربرد داشته همچنین گیاهی تب بر، مدر و تصفیه کننده خون و در درمان خونریزی بین قاعدگی مؤثر است. از خاصیت ضد سرطانی تا وجود اسید چرب امگا 3  این گیاه قابض، مدر، مسکن معده و کبد همچنین کاهش سرفه ،سوزش مجرای ادرار و مثانه، خرد کننده سنگ مثانه و معالج بواسیر بوده و پژوهش‌های جدید علمی نشانگر آنست که در خرفه، اسید چرب امگا 3 وجود داشته که عامل اصلی در کاهش کلسترول و فشار خون است. این کارشناس گیاه شناسی ادامه داد: بذر آن ضد کرم کدو بوده و عصاره ساقه، برگ آن برای بیماری‌ها کبد و ناشی از کمبود ویتامین ث مفید است، شیره گیاه له شده برای تحلیل ورم و تومور، التیام زخمهای شدید، سوختگی، بیماری‌های پوستی مانند خارش، گزیدگی مار، جرب مؤثر بوده و خاصیت ضد سرطانی نیز دارد.

تب بر و تقویت کنندگی روده‌ها رضا احمدی پژوهشگر گیاهان دارویی ایلام نیز در ادامه گفت: دنان «تیژکه ره ک» یا خرفه دارای ۹۵ درصد آب، پکتین و مواد چرب بوده که برگ خام خرفه مانند سبزی خوردن و یا سالاد قابل مصرف است مصرف خوراکی «خرفه» به‌عنوان سبزی خام و یا پخته همراه با پیاز و روغن برای تقویت روده‌ها، قطع اسهال و تب بر به‌عنوان میان وعده در نزد اهالی ایلام استفاده می‌شود. وی افزود: اگر سر را با آب آن بشویند، جوش‌های سر را از بین برده و سردرد ضربانی را تسکین داده همچنین خوردن و ضمادش در معالجه التهاب معده، کبد و استفراغ تلخ سودمند است؛ یکی از خواص خرفه کمک به جلوگیری از ریزش مو بوده این گیاه منبعی غنی از آهن داشته و بدین علت می‌تواند سرعت ریزش مو‌ها را کاهش داده و از بروز طاسی مردانه ممانعت کند. مصرف خام برگ و ساقه آن به‌صورت سالاد و همراه با سرکه برای درد کلیه مفید است و همچنین خرفه حاوی آنتی اکسیدان‌های پرنفوذی بوده که از رسیدن آسیب به موهای حساس و شکننده جلوگیری می‌کنند و تاثیرات منفی، مضر رنگ مو، رنگساژ مو را کاهش می‌دهد و از موها محافظت می‌کند.

کارشناس گیاهان دارویی ادامه داد: خرفه حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ بوده که موجب کاهش کلسترول خون و پایین آمدن فشار خون می‌شود و همچنین دارای ترکیبات ضد سرطان است. وی یادآور شد: مصرف آن در مواردی که بعلت برگشت غذا و محتویات ترشیده از راه مری ایجاد سوزش در طول لوله مری می‌شود، اثر مفیدی دارد سبزی خرفه را می‌توان برای پخت سوپ‌ها، خورشت‌ها و تهیه سالا‌د‌ها مورد استفاده قرار داد همچنین اضافه کردن این گیاه به خوراک گوشت می‌تواند طعم بهتریبه آن دهد، از دیگر روش‌های استفاده از خرفه افزودن این سبزی به خمیر و تهیه نان‌های خوش طعم بوده است. لازم به ذکر است افشره حاصل از شاخ و برگ تازه گیاه خرفه در کاربرد موضعی و خارجی جهت تحلیل ورم و التیام زخمهای حاصل از سوختگی، ناراحتی‌های پوستی، درمان بیماری‌ بواسیر و معالجه نیش حشرات استفاده می‌شود. جویدن این گیاه تیزی دندان، وزیاد جویدنش باعث کندی دندان می‌شود ! پیمان نوریان کارشناس طب سنتی نیز در مورد این گیاه سودمند به خبرنگار فارس گفت: این گیاه از بذر تخم خرفه و در فصل تابستان بعمل آمده و کسانی که تب‌های تابستانی دارند از این گیاه می‌توانند استفاده کنند. وی افزود: این گیاه خاصیت تب بری داشته حرارت کبد را کنترل کرده همچنین باعث جلوگیری از گرمازدگی و استرس، اضطراب های فصلی می شود ضماد ریشه دنان تیژکرک (خرفه) برای رفع زگیل پوستی استفاده می‌شود؛ همچنین جویدن برگ آن به مقدار کم، کندی دندان را برطرف کرده و زیاد جویدن آن کندی دندان ایجاد می‌کند. این گیاه در دامپزشکی برای درمان بیماری‌های تب‌دار و برای خنک کردن بدن، دفع سموم و تصفیه‌ی خون به‌صورت پودر و جوشانده استفاده می‌شود کارشناس طب سنتی ادامه داد: گیاه دنان تیژکرک ضد صفرا بوده کبد چرب را درمان کرده و کسانی که دچار یبوست گرم در فصل تابستان هستند این گیاه یک ملین فوق‌العاده مؤثر خواهد بود.

خواص خرفه برای معده از دیگر خواص خرفه می‌توان به این مورد اشاره کرد که مصرف گیاه خرفه به صورت خام و یا پخته می‌تواند برای درمان و رفع رفلاکس معده ( ترش کردن معده)، درمان سوزش گلو و همچنین درمان زخم معده موثر و مفید خواهد بود. خواص خرفه برای کم خونی برگ‌های خرفه می‌تواند موجب کاهش فشار خون بالا شوند. خرفه حاوی اسیدچرب امگا۳ است، امگا۳ چربی است که در ماهی یافت می‌شود و موجب کاهش کلسترول و فشار خون می‌شود. گیاه خرفه جزء گیاهان ضد سرطان و ضد فشار خون است. خرفه حاوی مقادیر بالای ویتامین C است که این ویتامین نیز از عوامل ضد اکسید کننده‌ها و ضد عوامل سرطان زا است. خواص عسل خرفه از عسل در درمان فشار خون، کم‌خونی، سرفه، ناراحتی‌های گلو و سینه استفاده می‌شود. از دیگر فواید این عسل کمک به جذب بهتر مواد غذایی، تقویت دستگاه گوارش و درمان مشکلات جهاز هاضمه است. عسل خرفه تاثیر مهمی در تقویت معده و حافظه دارد. از دیگر خواص عسل خرفه می‌توان به جلوگیری از عفونت در سراسر بدن و تسکین سیستم ایمنی بدن و داشتن خاصیت ضد میکروبی آن اشاره کرد. عسل خرفه انرژی‌زا است و موجب تقویت بدن شده و خون را نیز تصفیه می‌کند. مصرف دو قاشق غذاخوری به صورت روزانه از عسل خرفه می‌تواند به روند بهبود و تصفیه خون کمک کند. مضرات احتمالی خرفه سبزی خرفه در کنار خواص و فواید بی‌نظیری که برای بدن دارد، مضراتی نیز ممکن است داشته باشد. خرفه حاوی اگزالات است و به دلیل داشتن اگزالات ممکن است موجب بروز سنگ کلیه شود و به همین دلیل توصیه می‌شود افرادی که مبتلا به سنگ کلیه هستند از مصرف خرفه پرهیز کنند زیرا ممکن است سبب تشدید سنگ کلیه شود. از دیگر عوارضی که اگزالات می‌تواند سبب شود جلوگیری از جذب مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم است. برای از بین بردن اگزالات موجود در سبزی خرفه می‌توانید آن را با ماست مصرف کنید و راه دیگر برای از بین بردن اگزالات موجود در خرفه، جوشاندن سبزی خرفه نیز راه مناسبی است. همچنین با توجه به خاصیت قاعده‌آوری خرفه مصرف آن برای خانم‌های باردار مضر است و خطر سقط جنین وجود دارد. امام صادق (ع) می‌فرمایند: بر روی زمین سبزی خوردنی شریف‌تر از خرفه نیست و سبزی خوردنی حضرت فاطمه (س) است و عقل را زیاد می‌کند. انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید